top of page

כריתת חצוצרות מניעתית

11.2.2016

ניתוח "כריתת חצוצרות מניעתי" הוא ניתוח שנעשה במטרה להפחית  את הסיכון להתפתחות של סרטן השחלה בנשים בכלל, ובנשים שמצויות בקבוצת סיכון למחלה, בפרט. החצוצרות מהוות צינור שמקשר בין השחלה לבין הרחם והן מצויות משני צדי הרחם וצמודות לשחלות.

רקע 

סרטן השחלות מהווה גורם המוות העיקרי מבין ממאירויות איברי המין, בנשים. זהו סרטן שנחשב לאלים, שמתפתח ומתפשט במהירות לאיברי האגן והבטן שסביב השחלה. כשמונים אחוז ממקרי הסרטן מתגלים בשלבים מתקדמים של המחלה, שלבים שנחשבים, במרבית המקרים, חשוכי מרפא.  בעוד שבשלבים מוקדמים של המחלה, סיכויי הרפוי גבוהים, בשלבים מתקדמים, סיכויי הרפוי עומדים על  10-20% בלבד. מאמצים ומחקרים רבים עסקו בניסיון לגילוי מוקדם של המחלה. אך בכל המחקרים, עד היום, לא נמצאה דרך  יעילה ובטוחה לאיתור מוקדם של המחלה. בניסיון להוריד התמותה מסרטן השחלה, נבדקו גורמי הסיכון והגורמים שמפחיתים את הסיכון לסרטן.  בשנים האחרונות זוהו משפחות שבהן אירעו מספר מקרי סרטן שחלה, שד, לבלב ואחרים. במשפחות אלה נמצאו שינויים (מוטציות) בגן BRCA1,2. שנוי באחד מהגנים הללו נחשב לגורם הסיכון העיקרי לסרטן  השחלה, כמו גם סרטן השד, העור  ועוד. נשים נשאיות של המוטציה הן בעלות סיכון של עד 40% לחלות בסרטן השחלות וכן  סיכון מוגבר למחלות ממאירות נוספות. מאידך, ידוע  שקשירת חצוצרות שנעשית לצורך מניעת הריון  מפחיתה את הסיכון להתפתחות סרטן שחלות בשיעור של עד כ- 67% . עד השנים האחרונות לא ידעו להסביר מה הקשר  בין קשירת החצוצרות לירידת הסיכון לתחלואה בסרטן השחלה.

בנוסף, נמצא כי נשים שעברו כריתת טפולות (שחלות וחצוצרות) ואחר כך התגלה אצלן גידול בטני, שהוגדר כגידול ראשוני של הצפק, ההיסטולוגיה של גידול זה, הייתה זהה לזאת של סרטן השחלות. ההערכה הייתה שהמקור של הגידול הזה הינו בשארית הגדם של החצוצרה שנותר בחלק שיוצא מהרחם.  בסוף שנות ה - 90 נמצא כי בחצוצרות שהוצאו במהלך ניתוחים למניעת סרטן השחלה בנשאיות של מוטציה בגן BRCA1,2, נמצאו גידולים מיקרוסקופים, זהים לגידול השחלתי  שמוכר לנו.

 

בשנת  2001 דיווחו פתולוגים מקנדה ומהולנד על שנויים דיספלסטים (טרום סרטניים) בחלק המרוחק של החצוצרה בנשים נשאיות ל BRCA שעברו כריתת טפולות מניעתית. עדויות אלה ועדויות היסטולוגיות נוספות הביאו  למחשבה ששינויים גנטיים בגן BRCA  וכן בגן p53 מאפשרים התפתחות של תאים ממאירים בחלק המרוחק של החצוצרה. משם, התאים עוברים לשחלה הסמוכה  ודרכה תוך כדי מעבר במערכת הדם והלימפה ובעיקר במעבר ישיר כתוצאה ממגע, התאים עוברים לדופן הבטן ולאיברי הבטן האחרים. לא ברור מהו הגורם הראשוני להפעלה של הגנים הפגומים ויתכן שאלו הם תהליכי הביוץ, או מחזורי הווסת שתורמים לכך.

תאוריות אלה על הקשר בין החצוצרות לבין התפתחות סרטן השחלות, העלו את האפשרות שכריתת החצוצרות  וככל הנראה במנגנון דומה גם קשירת חצוצרות, עשויים להפחית הסיכון להתפתחות סרטן השחלות בשיעור משמעותי.

כריתת חצוצרות- ניתוח כריתת החצוצרות  יכול להוות חלק מניתוח כריתת רחם, כאשר השחלות שהן האיבר מפריש ההורמונים החשוב בגוף האישה, נותרות ואינן נכרתות, כך שלא חלה כל פגיעה בהפרשה ההורמונאלית מחד,  והסיכון לסרטן השחלות פוחת, מאידך. ניתוח זה יכול להתבצע גם באופן נפרד מניתוח כריתת רחם  ונחשב בדרך כלל לניתוח פשוט וקצר. כריתת החצוצרות  עשויה להפחית את הסיכון לסרטן השחלות בכ- 40% וזאת מבלי לגרום לפגיעה באיכות החיים של המטופלת. על פי אחד המחקרים, כריתה שגרתית של החצוצרות בניתוחים שנעשים לצורך כריתת  הרחם  מפחיתה בצורה משמעותית את הסיכון להתפתחות סרטן השחלה, מבלי להאריך או להקשות על מהלך הניתוח, וללא פגיעה באיכות החיים של המטופלת. 

על פי המלצות מעודכנות של האיגודים הגינקולוגים בעולם, יש להמליץ על כריתת חצוצרות לכל מטופלת שעוברת כריתת רחם מסיבות שונות. 

 

שתי שאלות נותרו עדיין פתוחות: 

האם להמליץ על כריתת חצוצרות לנשים שמבקשות לבצע קשירת חצוצרות למניעת הריון ?

האם  להמליץ על כריתת חצוצרות עם סיום תכנון הילודה לצעירות, קודם לכריתת השחלות, אצל נשים שנושאות מוטציה בגן BRCA1,2?. 

שאלות אלה עדיין לא קבלו מענה בספרות המקצועית.

 

 

ספרות:

 

  1. Lee Y., Miron A., Drapkin  R., et al. A candidate precursor to serous carcinoma that originates in the distal fallopian tube. J  Patholol, 2007;211:26-35

  2. Morelli M., Venturella R., Mocciaro R., et al. Prophylactic salpingectomy in premenopausal low-risk women for ovarian cancer: Primum non nocera. GynOnc. 2013 Jun;129(3):448-51.

  3. Tellawi R.,  Morozov W. Prophylactic salpingectomy: The future of ovarian cancer prevention? Contemporary Obstet Gyn,2014.

  4. Nezhat FR., Apostol R., Nezhat C., Pejovic T.New insights in the pathophysiology of ovarian cancer and implications for screening and prevention. Am J Obstet Gynecol. 2015 Mar 25.

  5. Committee opinion no. 620: Salpingectomy for ovarian cancer prevention. Committee on Gynecologic Practice. 2015;125:279-81.

  6. Rabban JT., Garq K., Crawford B., et al. Early detection of high-grade tubal serous carcinoma in women at low risk for hereditary breast and ovarian cancer syndrome by systematic examination of fallopian tubes incidentally removed during benign surgery.Am J SurgPathol. 2014 Jun;38(6):729-42. 

bottom of page